FOTO: IVO BIOČINA, IZVOR: HTZ
Nezaobilazni užitci

Nezaobilazne lokacije i doživljaji

Plovidba jedrilicom ili jahtom oko šarmantnih osamljenih otočića

Šibenski je arhipelag odlično mjesto za jedrenje i jahtarenje! Prekrasne zelene oaze razasute po pitomom moru, posebno od otoka Zmajana i Kaprija prema zapadu, stvorene su za uživanje u romantičnim trenutcima, meditaciji, plivanju i odmoru u tišini i ljepoti kristalno čistih sunčanih plaža.

Izleti brodom do nekih od najljepših uvala Jadrana

Gdje god da odlučite provesti svoj odmor, obala Šibensko-kninske županije omogućit će vam izuzetne uvjete za nezaboravno nautičko iskustvo. Prokljansko jezero, kanal sv. Ante, uvale Pirovca, otočići oko Vodica i Šibenika, duboko plavetnilo Grebaštice te tirkizno more Primoštena i Rogoznice samo su neka od najprivlačnijih mjesta za izuzetan doživljaj nautičkog turizma.

Nacionalni park Kornati

U središnjem dijelu hrvatskog Jadrana, na mjestu gdje se susreću šibenski i zadarski otoci, smjestila se prepoznatljiva i po mnogočemu posebna skupina otoka pod nazivom Kornati. Zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obalne crte i naročito bogatih biocenoza morskog ekosustava (koje čine više od tri četvrtine ukupne površine), godine 1980. veći je dio kornatskog arhipelaga proglašen nacionalnim parkom. Danas Nacionalni park Kornati zauzima površinu od oko 220 km2 i uključuje ukupno 89 otoka, otočića i grebena, s približno 238 km obalne crte.

Mirne uvale Kaprija

Otok Kaprije, smješten u središnjem dijelu šibenskog arhipelaga između nenaseljenih otoka Zmajana i Kakana, pruža odlične uvjete za nautičke aktivnosti. Njegovih nekoliko mirnih uvala melem su za oči svih posjetitelja koji imaju dovoljno sreće da zaplove upravo ovim dijelom arhipelaga. Tirkizno more koje okružuje lijepe otočiće i ljupke uvale najbolje svjedoči o čistoći i pristupačnosti hrvatskog Jadrana te se smatra istinskim spomenikom netaknute prirode.

Prvoklasne marine i luke duž obale

Županija obiluje lijepim lukama i gostoljubivim marinama koje pružaju sigurnost, odmor i svu potrebnu infrastrukturu za prvoklasno nautičko iskustvo. Strateški raspoređene duž obale, brinu se da iskusni pomorci, ali i manje vješti početnici, imaju na raspolaganju sve što im može zatrebati dok istražuju ovo prekrasno more. Među ovim pomorskim utočištima za bezbrojne jahtaše, neke marine odskaču kvalitetom svojih usluga, od kojih je najznačajnija marina Frapa u Rogoznici, jedna od najljepših marina na cijelom Mediteranu!

Uzbudljive tradicionalne regate i zanimljivi vodeni sportovi

Na ovim se otocima održava nekoliko odličnih međunarodnih regata, a neke su posebne po tome što oživljavaju tradiciju jedrenja na latinska jedra. Najpoznatije su Latinsko idro koja se održava krajem rujna na otoku Murteru i Burtiž koncem kolovoza na otoku Prviću. Osim ovih impresivnih regata, otoci nude i sportska amaterska natjecanja koja obično završe kao jedna velika zabava, kao i neka prestižnija natjecanja i turnire u vodenim sportovima.

Autohtona kultura brodogradnje i pomorstva

Otoci ovoga područja imaju dugu povijest izgradnje sjajnih ribarskih brodova te vještih i poznatih pomoraca, tako da oni koje zanima pomorstvo i nautika mogu mnogo toga naučiti. Mjesto Betina na otoku Murteru posebno je poznato po dugoj tradiciji brodogradnje (predstavljenoj u lokalnom muzeju) koju su njegovali veliki i brižni majstori. Stalni postav naglašava vještine betinskih brodograditelja i daje informacije o osobitim i šarolikim prvoklasnim plovilima, od malih ribarskih brodića kaića do velikih teretnih brodova. Međutim, ponos i radost Betine svakako je gajeta, 5 do 8 metara dugačak i 2 do 2,6 m širok brod na jedra. Ovaj je brod zaštićen od strane Ministarstva kulture RH kao dio nacionalne nematerijalne baštine. S druge strane, u mjestu Jezera na istom otoku u rujnu se održava zanimljivo međunarodno natjecanje u morskom ribolovu pod nazivom Big Game Fishing.