FOTO: TZ DRNIŠ

Delicije iz starih vremena koje ne smijete propustiti!

Doživite izvorne mirise i okuse specijaliteta tradicionalne domaće kuhinje skradinskog područja pripremljenih od svježih namirnica, prema starim receptima.

Osebujna skradinska kuhinja skladan je spoj bogatstva okusa i mirisa dalmatinske i kontinentalne kuhinje. Neka od tradicionalnih jela koja se nalaze na meniju Skradinjana, a koja svakako treba probati su hladni skradinski brudet od bižota (jegulja) s palentom kuhanom od kukuruznog brašna mljevenog u mlinovima na Skradinskom buku i pržene ćokalice - sitne ribice koje žive u sloju bočate vode.

Od mesnih jela posebno se izdvaja neobično arhaično jelo - koprtlje. Riječ je o štapićima pršuta i pancete umotnih u janjeće iznutrice i skuhanih zajedno s komadima suhog mesa. Tu su i kumbasice iz skradinskog zaleđa, začinjene muškatnim oraščićem i sokom od češnjaka natopljenog u bijelom vinu, ali i različita jela ispod peke. Biser skradinske kuhinje je jedinstveni skradinski rižot, jelo koje tradicionalno pripremaju muškarci, a koje se pažljivo kuha osam, devet, katkad i jedanaest sati. U skradinskim restoranima povremeno je moguće naići i na suhu janjetinu, te izvrsna jela od divljači.

Kušanje aduta iznimne i osebujne skradinske kuhinje pravi je gastronomski safari čak i za najzahtjevnije gurmane!