skradin.hr

ART

06.08.2012.

O prijateljstvu i umjetnosti ili Kako se dugogodišnje prijateljstvo može naći u krizi zbog umjetničkog djela?

Predstava „Art", autorice Yasmine Reza, koja je praizvedena 1994. u Parizu, a dvije godine kasnije na West Endu, nakon čega je izvedena još oko 1500 puta diljem svijeta, večeras će se u izvedbi Ivana Jončića, Slavka Jurage i Zijada Gračića te u režiji Marka Jurage odigrati i u Skradinu u sklopu 5. kazališnog festivala "Glumište pod murvom".

Serge, 50-godišnji dermatolog, kupi za 200 000 franaka “bijelu sliku” poznatog francuskog slikara Antriosa, ni ne sluteći kako će upravo ta slika postati glavna prepreka u prijateljstvu s Marcom,50-godišnjim avio-inženjerom. Njihovo je prijateljstvo ugroženo zbog nesuglasica oko “vrijednosti” slike. Njihov zajednički prijatelj Yvan, 48-godišnji mladoženja, pokušat će pomiriti Sergea i Marca, iako je i sam u velikim brigama oko svoje skore ženidbe.

Serge, Marc i Yvan, suočeni s mnogim razmiricama, prisiljeni su preispitati svoje prijateljstvo. To i čine kroz duhovite i iskrene opservacije jedan o drugom. Brze i tople dijaloge. Žučne rasprave o umjetnosti. Kroz tekst koji čas od smijeha, čas od tuge, tjera suze na oči.

Bijela slika...pozadina je bijela, s nekoliko poprečnih bijelih linija... nije bijela...ili jest?

Suvremenost rečenica i misli u ovom tekstu te njegovih razloga nadilazi samu dramu i publici postavlja pitanje o prijateljstvu u današnjem svijetu, ali i u prošlom i budućem, jer neupitna je svevremenost krize prijateljstva i krize srednjih godina.

Tri prijatelja, tri slike, tri problema, tri pogleda na život i umjetnost. Pitanje koje autorica teksta postavlja preko likova na sceni nije pitanje: “Tko je u pravu? Čije mišljenje je točno?” već tko će lakše promijeniti mišljenje za dobrobit prijateljstva, koji lik će prešutjeti što stvarno misli. Pitanje: “Tko će pristati? “

Ovaj komad postavlja pred glumca velik zadatak. Traži osobu i osobnost, ali ne osobnost upisanu u dijalog ili didaskaliju, već onu koja se krije u tišini, onu koja je upisana u osjećaj odnosa između dva glumca. Traži pažljivu igru i poigravanje s odnosom kazališnog i nekazališnog života. Pred redatelja, pak, postavlja zadatak pažljivog čitanja svih pauza i corona, svih crescenda i ritardanda upisanih u partituru odnosa između likova te, još interesantnije, ostavlja preciznu “slobodu” u iščitavanju odnosa lika prema vlastitoj rečenici, a glumcu prema vlastitom “JA”.

Ova predstava nudi izuzetnu izvedbu trojice glumaca, koji svojom fascinantnom vještinom bojanja rečenica čas ozbiljno, čas duhovito tjeraju publiku na osamdesetak minuta potpunog kazališnog uživanja. Uživanja u vještini kazališta i prijateljstva.

 • Autor: Yasmina Reza
 • Prijevod: Sonja Bašić
 • Redatelj: Marko Juraga

Uloge:

 • Marc - Slavko Juraga
 • Serge - Zijad Gračić
 • Yvan - Ivan Jončić

hrvatska-turisticka-zajednica-logo

Ponuda PPS Destinacija

turisticka-zajednica-sibensko-kninske-zupanije-logo

Sibenik Info

Active Destination Tours

Yachtcharter Kroatien

klik-cup-barovi-restorani-dogadanja

skradin-svjetski-dan-turizma

 vollo logo 210x96

Skradin mobilne aplikacije
Skradin iphone app Skradin Android app
Kalendar događanja
Prošli mjesec Rujan 2019 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 35 1
week 36 2 3 4 5 6 7 8
week 37 9 10 11 12 13 14 15
week 38 16 17 18 19 20 21 22
week 39 23 24 25 26 27 28 29
week 40 30
Nadolazeći događaji
Izvješća, financijski planovi i Programi rada

godisnja-izvjesca

Zakonodavni akti

zakonodavni-akti

Pratite nas
Preuzimanja
Kontakti
 • Trg Male Gospe 3
 • Tel: +385(0)22 771-329
 • Fax: +385(0)22 771-329
 • Mail:
 • Web: www.skradin.hr
Autobusne linije

Vozni redovi i autobusne stanice

Povežite se

Copyright © 2019 Skradin.hr
Powered by: izrada web stranica