skradin.hr

Tradicionalni specijaliteti

Na skradinskoj trpezi

Osobit zemljopisni položaj Skradina osjeti se u osebujnim, snažnim, ponekad egzotičnim aromama s bogatih skradinskih trpeza. Poljubac rijeke i mora, susret kontinenta i mediterana, ispisuje ovdje stranice jedne uistinu posebne gastronomije, koja u svojem bogatstvu sadrži gotovo sve:

Riblja jela, kako ona morska tako i ona sa okusom rijeke, uz jegulje i pastrve.
Vrhunski pršuti sušeni na buri skradinskog zaleđa ili mesni specijaliteti od stoke koja slobodno pase u prirodi.
Povrće i voće uzgojeno daleko od gradova i zagađenja.
Na skradinskoj trpezi svatko će naći omiljen zalogaj za sebe!
Pokušat ćemo vam otvoriti apetit sa nekoliko skradinskih specijaliteta.....

Delicije iz starih vremena koje ne smijete propustiti!

Skradinska torta - poslastica je od badema, oraha i meda koju su nekoć morali kušati mladenci uoči prve bračne noći.

Skradinski rižot - pažljivo se kuha osam, devet, katkad i jedanaest sati. Povremeno se podlijeva temeljcem od kuhanog pijetla, govedine i junetine. Na kraju se doda malo pršuta da oplemeni aromu. Od uobičajenih začina upotrebljavaju se sol, papar i muškatni oraščić, a ostali su začini kuhareva tajna. Prema tradiciji skradinski rižot pripremaju samo muškarci.

Rakija od žižula, Liker od ružinih latica, Rakija od oraha.

Koprtlje, neobično arhaično jelo. Štapići pršuta i pancete umotaju se u janjeće iznutrice i kuhaju zajedno s komadima suhog mesa.

Kobasice iz skradinskog zaleđa, začinjene muškatnim oraščićem i sokom od češnjaka natopljenog u bijelom vinu.

Sušena janjetina.

Hladni skradinski brudet od jegulje s palentom od kukuruznog brašna mljevenog u mlinovima na Skradinskom buku

Ćokalice - sitne ribice koje žive između gornjeg sloja slatke vode rijeke Krke i donjeg sloja slane morske vode.

Domaći džemovi od oskoruša, planike i smokava s ljekovitim biljem.

Bruštulani (ušećereni) ili slani bademi i suhe smokve.

Peka

Peka

Skradin je poznat po pripremanju jela ispod peke – velikog poklopca izrađenog od metala ili keramike. Njome se namirnice poklope, a peka se odozgo pospe žarom i vrućim pepelom. Tako hrana zadržava sočnost, a jelo ima specifičan okus; nije ni kuhano ni pečeno. Osobito je ukusna janjetina ili teletina ispod peke, ali i hobotnica ili pijetao s krumpirom i povrćem. Na Bribirskoj glavici pronađeni su ostaci pijetla pečenog ispod peke iz liburnskoga doba!

hrvatska-turisticka-zajednica-logo

turisticka-zajednica-sibensko-kninske-zupanije-logo

Sibenik Info

Kalendar događanja
Prošli mjesec Studeni 2014 Sljedeći mjesec
N P U S Č P S
week 44 1
week 45 2 3 4 5 6 7 8
week 46 9 10 11 12 13 14 15
week 47 16 17 18 19 20 21 22
week 48 23 24 25 26 27 28 29
week 49 30
Nadolazeći događaji
Nema događanja
Pratite nas
Preuzimanja
Kontakti
  • Trg Male Gospe 3
  • Tel: +385(0)22 771-329
  • Fax: +385(0)22 771-329
  • Mail:
  • Web: www.skradin.hr
Povežite se

Copyright © 2014 Skradin.hr
Powered by: izrada web stranica