skradin.hr

Tradicionalni specijaliteti

Na skradinskoj trpezi

Osobit zemljopisni položaj Skradina osjeti se u osebujnim, snažnim, ponekad egzotičnim aromama s bogatih skradinskih trpeza. Poljubac rijeke i mora, susret kontinenta i mediterana, ispisuje ovdje stranice jedne uistinu posebne gastronomije, koja u svojem bogatstvu sadrži gotovo sve:

Riblja jela, kako ona morska tako i ona sa okusom rijeke, uz jegulje i pastrve.
Vrhunski pršuti sušeni na buri skradinskog zaleđa ili mesni specijaliteti od stoke koja slobodno pase u prirodi.
Povrće i voće uzgojeno daleko od gradova i zagađenja.
Na skradinskoj trpezi svatko će naći omiljen zalogaj za sebe!
Pokušat ćemo vam otvoriti apetit sa nekoliko skradinskih specijaliteta.....

Delicije iz starih vremena koje ne smijete propustiti!

Skradinska torta - poslastica je od badema, oraha i meda koju su nekoć morali kušati mladenci uoči prve bračne noći.

Skradinski rižot - pažljivo se kuha osam, devet, katkad i jedanaest sati. Povremeno se podlijeva temeljcem od kuhanog pijetla, govedine i junetine. Na kraju se doda malo pršuta da oplemeni aromu. Od uobičajenih začina upotrebljavaju se sol, papar i muškatni oraščić, a ostali su začini kuhareva tajna. Prema tradiciji skradinski rižot pripremaju samo muškarci.

Rakija od žižula, Liker od ružinih latica, Rakija od oraha.

Koprtlje, neobično arhaično jelo. Štapići pršuta i pancete umotaju se u janjeće iznutrice i kuhaju zajedno s komadima suhog mesa.

Kobasice iz skradinskog zaleđa, začinjene muškatnim oraščićem i sokom od češnjaka natopljenog u bijelom vinu.

Sušena janjetina.

Hladni skradinski brudet od jegulje s palentom od kukuruznog brašna mljevenog u mlinovima na Skradinskom buku

Ćokalice - sitne ribice koje žive između gornjeg sloja slatke vode rijeke Krke i donjeg sloja slane morske vode.

Domaći džemovi od oskoruša, planike i smokava s ljekovitim biljem.

Bruštulani (ušećereni) ili slani bademi i suhe smokve.

Peka

Peka

Skradin je poznat po pripremanju jela ispod peke – velikog poklopca izrađenog od metala ili keramike. Njome se namirnice poklope, a peka se odozgo pospe žarom i vrućim pepelom. Tako hrana zadržava sočnost, a jelo ima specifičan okus; nije ni kuhano ni pečeno. Osobito je ukusna janjetina ili teletina ispod peke, ali i hobotnica ili pijetao s krumpirom i povrćem. Na Bribirskoj glavici pronađeni su ostaci pijetla pečenog ispod peke iz liburnskoga doba!

hrvatska-turisticka-zajednica-logo

turisticka-zajednica-sibensko-kninske-zupanije-logo

Sibenik Info

Kalendar događanja
Prošli mjesec Listopad 2014 Sljedeći mjesec
N P U S Č P S
week 40 1 2 3 4
week 41 5 6 7 8 9 10 11
week 42 12 13 14 15 16 17 18
week 43 19 20 21 22 23 24 25
week 44 26 27 28 29 30 31
Nadolazeći događaji
Nema događanja
Pratite nas
Preuzimanja
Kontakti
  • Trg Male Gospe 3
  • Tel: +385(0)22 771-329
  • Fax: +385(0)22 771-329
  • Mail:
  • Web: www.skradin.hr
Povežite se

Copyright © 2014 Skradin.hr
Powered by: izrada web stranica