skradin.hr

Gastro

Povratak okusima

Obrađivanje zemlje i iskorištavanje bogatstava riječnih i morskih dubina oduvijek su bile osnovne djelatnosti stanovnika skradinskoga kraja.
O tome nam svjedoče nalazi iz antike kao što je rimska villa rustica s ostacima tijesaka i bazena za vino i masline! Vrsni pomorci Liburni svoje su proizvode prevozili i prije rimskoga doba brodovima liburnama.
Nije ni čudno što su te djelatnosti pravno regulirane još u 14. stoljeću već spomenutim skradinskim gradskim Statutom.

Poljoprivrednu tradiciju Skradinjana najbolje oslikava poznata obitelj vinara i vinogradara Bedrica. Njihov debit osvojio je davne 1932. godine grand prix na vinskom sajmu u Toulouseu u Francuskoj i proglašen je jednim od šest najboljih vina u svijetu.
U kući obitelji Bedrica više od dvjesto godina stvara se i čuva jedna od najbogatijih europskih zbirki izvornih alata, strojeva i naprava za proizvodnju alkoholnih pića.

Vinogradarstvo i vinarstvo nisu iznimka, jednako je i s maslinarstvom, medarstvom, ribarstvom – stoljeća života u ritmu prirode i godišnjih doba stvorila su pravu umjetnost.
Kako nekad, tako i danas – na malim obiteljskim gospodarstvima proizvode se ekološki besprijekorni proizvodi koje ćete pronaći na bogatom skradinskom stolu.

Neka zlato maslinova ulja i rumenilo vina oboji vaše skradinske dane, zato krenimo za stol!

Bedrica

Iz srednjovjekovnog skradinskog statuta...

Tko god prihvati da nečiju zemlju zasadi lozom, mora je dva puta godišnje okopavati i jednom godišnje obrezivati, pod kaznom od četiri libre. Sličnu kaznu nek podnese tko god je primio neki vinograd na obrađivanje, a nije ga dobro niti obrađivao niti obrezivao, kao što je gore opisano. ...Da riblja tržnica bude na morskoj obali; i sve lađe ili čamci koji idu ribariti, trebaju doći na jedno mjesto i razdijeliti ribu.

hrvatska-turisticka-zajednica-logo

turisticka-zajednica-sibensko-kninske-zupanije-logo

Sibenik Info

Kalendar događanja
Prošli mjesec Veljača 2015 Sljedeći mjesec
N P U S Č P S
week 6 1 2 3 4 5 6 7
week 7 8 9 10 11 12 13 14
week 8 15 16 17 18 19 20 21
week 9 22 23 24 25 26 27 28
Nadolazeći događaji
Nema događanja
Pratite nas
Preuzimanja
Kontakti
  • Trg Male Gospe 3
  • Tel: +385(0)22 771-329
  • Fax: +385(0)22 771-329
  • Mail:
  • Web: www.skradin.hr
Povežite se

Copyright © 2015 Skradin.hr
Powered by: izrada web stranica