skradin.hr

Članci

ART

06.08.2012.

O prijateljstvu i umjetnosti ili Kako se dugogodišnje prijateljstvo može naći u krizi zbog umjetničkog djela?

Predstava „Art", autorice Yasmine Reza, koja je praizvedena 1994. u Parizu, a dvije godine kasnije na West Endu, nakon čega je izvedena još oko 1500 puta diljem svijeta, večeras će se u izvedbi Ivana Jončića, Slavka Jurage i Zijada Gračića te u režiji Marka Jurage odigrati i u Skradinu u sklopu 5. kazališnog festivala "Glumište pod murvom".

Serge, 50-godišnji dermatolog, kupi za 200 000 franaka “bijelu sliku” poznatog francuskog slikara Antriosa, ni ne sluteći kako će upravo ta slika postati glavna prepreka u prijateljstvu s Marcom,50-godišnjim avio-inženjerom. Njihovo je prijateljstvo ugroženo zbog nesuglasica oko “vrijednosti” slike. Njihov zajednički prijatelj Yvan, 48-godišnji mladoženja, pokušat će pomiriti Sergea i Marca, iako je i sam u velikim brigama oko svoje skore ženidbe.

Serge, Marc i Yvan, suočeni s mnogim razmiricama, prisiljeni su preispitati svoje prijateljstvo. To i čine kroz duhovite i iskrene opservacije jedan o drugom. Brze i tople dijaloge. Žučne rasprave o umjetnosti. Kroz tekst koji čas od smijeha, čas od tuge, tjera suze na oči.

Bijela slika...pozadina je bijela, s nekoliko poprečnih bijelih linija... nije bijela...ili jest?

Suvremenost rečenica i misli u ovom tekstu te njegovih razloga nadilazi samu dramu i publici postavlja pitanje o prijateljstvu u današnjem svijetu, ali i u prošlom i budućem, jer neupitna je svevremenost krize prijateljstva i krize srednjih godina.

Tri prijatelja, tri slike, tri problema, tri pogleda na život i umjetnost. Pitanje koje autorica teksta postavlja preko likova na sceni nije pitanje: “Tko je u pravu? Čije mišljenje je točno?” već tko će lakše promijeniti mišljenje za dobrobit prijateljstva, koji lik će prešutjeti što stvarno misli. Pitanje: “Tko će pristati? “

Ovaj komad postavlja pred glumca velik zadatak. Traži osobu i osobnost, ali ne osobnost upisanu u dijalog ili didaskaliju, već onu koja se krije u tišini, onu koja je upisana u osjećaj odnosa između dva glumca. Traži pažljivu igru i poigravanje s odnosom kazališnog i nekazališnog života. Pred redatelja, pak, postavlja zadatak pažljivog čitanja svih pauza i corona, svih crescenda i ritardanda upisanih u partituru odnosa između likova te, još interesantnije, ostavlja preciznu “slobodu” u iščitavanju odnosa lika prema vlastitoj rečenici, a glumcu prema vlastitom “JA”.

Ova predstava nudi izuzetnu izvedbu trojice glumaca, koji svojom fascinantnom vještinom bojanja rečenica čas ozbiljno, čas duhovito tjeraju publiku na osamdesetak minuta potpunog kazališnog uživanja. Uživanja u vještini kazališta i prijateljstva.

 • Autor: Yasmina Reza
 • Prijevod: Sonja Bašić
 • Redatelj: Marko Juraga

Uloge:

 • Marc - Slavko Juraga
 • Serge - Zijad Gračić
 • Yvan - Ivan Jončić
Kalendar događanja
Prošli mjesec Lipanj 2019 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30
Nadolazeći događaji
Nema događanja
Pratite nas
Preuzimanja
Kontakti
 • Trg Male Gospe 3
 • Tel: +385(0)22 771-329
 • Fax: +385(0)22 771-329
 • Mail:
 • Web: www.skradin.hr
Autobusne linije

Vozni redovi i autobusne stanice

Povežite se

Copyright © 2019 Skradin.hr
Powered by: izrada web stranica